Zdrowa żywność ekologiczna: masła orzechowe, oleje kokosowe – sport-shop.pl
Nawet największa liczba godzin spędzonych na siłowni lub podczas aktywności w plenerze może być bezskuteczna, jeśli nie zostanie wsparta odpowiednią dietą. Właściwie dobrane składniki są ważne zarówno podczas zrzucania zbędnych kilogramów, jak i długotrwałego dbania o wysoką tężyznę. W czasach chemicznie wzbogacanego pożywienia, powodującego wiele dolegliwości pokarmowych i uczuleń, niezwykle istotna staje się zdrowa żywność. Obejmuje ona także pokarmy zaczerpnięte z natury, których prozdrowotne właściwości są szczególnie korzystne dla organizmu, a wiele z nich jest dobrym zamiennikiem dla niekoniecznie zdrowych, popularnych produktów.
Zdrowa dieta gwarancją sukcesu
Wiele osób kojarzy dietę z nieprzyjemnym doświadczeniem, wymagającym wielu wyrzeczeń i będącym istną katorgą. Takie myślenie to błąd! Odpowiednio dobrana dieta, ułożona przez profesjonalnego dietetyka, uwzględnia wszystkie potrzeby. Warto więc zwrócić się o pomoc do specjalistów, aby móc zapewnić sobie najlepszy sposób żywienia, gwarantujący znakomite samopoczucie i maksymalizację efektywności treningów. Proste zmiany można wprowadzić już poprzez zmianę codziennych nawyków, zapewniając sobie 5 zróżnicowanych posiłków, spożywanych o stałych porach i bez pośpiechu. Te wydawałoby się prozaiczne kwestie, są tym, o czym zapomina większość osób. Nabranie takich przyzwyczajeń może być pierwszym krokiem w stronę zmiany na lepsze. Jednocześnie konieczne jest dobranie odpowiednich składników – zdrowa żywność jest fundamentalna dla tego procesu.
Zdrowa żywność – co warto wiedzieć?
Zdrowa żywność obejmuje wiele różnych rodzajów produktów. Stanowią one ekologiczną, pozbawioną niekorzystnych dodatków alternatywę dla przemysłowo produkowanych wyrobów. Na uwagę zasługują produkty takie jak różnorodne mąki – amarantusowa, kokosowa czy żołędziowa. Są one ciekawym sposobem urozmaicenia diety, ponieważ nawet powszednie danie takie jak naleśniki, nabywa dzięki nim nowego smaku. Dodatkowo posiadają różnorodne pozytywne właściwości. Przykładem innej kategorii produktów są nasiona. Szeroka oferta obejmuje żywność, która ma wieloaspektowe, prozdrowotne działanie. Nasiona chia są bogate przede wszystkim w kwasy Omega-3 obniżające poziom złego cholesterolu.
Niezależnie od wyboru grupy produktów, zdrowa żywność pozwala uniknąć wzmacniaczy smaku, konserwantów, oleju palmowego i wszystkich pozostałych składników odpowiedzialnych za galopujące pogarszanie stanu zdrowia. Ponadto wiele artykułów posiada znaczek Fair Trade. Certyfikat ten jest dowodem, że podczas produkcji żywności zadbano o interesy lokalnej społeczności takie jak odpowiednie wynagrodzenie za sprzedawane produkty, zapewniono należyte warunki socjalne, a cała relacja handlowa oparta jest o wzajemny szacunek i uczciwość.
Olej kokosowy – jeden z najzdrowszych olejów
Olej kokosowy posiada wiele zastosowań. Ze względu na zawartość wielu wartościowych składników odżywczych stanowi najlepszą alternatywę dla pozostałych olejów. Jest wskazany dla osób odchudzających się i mających problemy z właściwą przemianą materii, którą dodatkowo stymuluje. Olej kokosowy wykazuje cechy antygrzybiczne, antybakteryjne i antywirusowe. Ponadto pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Dzięki wysokiej temperaturze dymienia wynoszącej 177°C., przyda się w kuchni do smażenia i pieczenia. Warto wzbogacić nim swoją dietę!
Taki olej ma również zastosowanie kosmetyczne, co stanowi dodatkowy atut. Dobrze nawilża zarówno skórę, włosy, jak i paznokcie. Codzienna pielęgnacja olejem kokosowym wpływa korzystnie na kondycję cery suchej i odwodnionej.
Zdrowe masła – masło orzechowe, pistacjowe, sezamowe i inne
Chociaż powszechnie masło kojarzy się z tłuszczem zwierzęcym lub roślinnym, to warto poznać także inne produkty. Pasty wykonane na bazie orzechów arachidowych, ziemnych czy pistacji są nie tylko pysznym dodatkiem, ale również znakomitym źródłem cennych składników odżywczych. Jednakże należy uważać podczas wyboru tego typu produktów – wielu producentów uzupełnia swoje produkty wieloma sztucznymi dodatkami i konserwantami. Gwarancją pozytywnego wpływu na zdrowie jest masło orzechowe, którego składnikami są w 100% orzechy. Ponadto warto zwrócić uwagę, czy taki produkt jest pozbawiony soli i dodatku cukru, a już w szczególności, czy jest wolny od oleju palmowego, który wpływa negatywnie na organizm, a jego produkcja przyczynia się do degradacji lasów deszczowych. Z powyższych wskazówek należy korzystać także przy wyborze masła pistacjowego, sezamowego, czy czekoladowego.
Masło czekoladowe – czy ten produkt może być zdrowy? Przecież takie słodkości kojarzą się z czymś niewskazanym podczas diety. Jeżeli jest to zdrowa żywność, wzbogacona o karob, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby pojawił się w diecie. Oczywiście dla osób, które pragną wypracować szczupłą sylwetkę, jego nadmiar w diecie nie jest wskazany, jednakże może być pomocny dla tych, u których występuje konieczność obniżania indeksu glikemicznego. Ponadto stosowanie karobu korzystnie wpływa na odporność i trawienie.
Masła mogą mieć formę czystych past złożonych z orzechów arachidowych, pistacjowych, ziemnych lub sezamu, ale również przyjmować postać kremów wzbogaconych o składniki takie jak olej kokosowy lub miód. W ofercie dostępne są też masła orzechowe będące połączeniem różnych rodzajów orzechów.
zwiń tekst