Jaka odżywka białkowa jest najlepsza?
Nie istnieje jednoznaczna odpowiedź na to, jaka odżywka białkowa jest najlepsza. Niezmiernie ważne jest, aby odżywka miała w składzie aminokwasy egzogenne (EAA), których nie wytwarza ludzki organizm. Nie wszystkie białkowe odżywki roślinne mogą się nim pochwalić. Najwyższe walory mogą zaprezentować białka serwatkowe. Należy unikać takich dodatków jak białko pszeniczne, hydrolizowany gluten pszenny oraz izolat białka sojowego. Dobra odżywka białkowa nie powinna zawierać zbędnych dodatków smakowych, emulgatorów oraz sztucznych słodzików. Podczas wyboru odżywki białkowej dokładnie sprawdź skład produktu i na jego podstawie podejmij decyzję o zakupie.
Gdzie kupić odżywkę białkową?
Odżywki białkowe to produkty szeroko dostępne. Z powodzeniem można nabyć je w większości sklepów sportowych, na przykład w Sport-Shop. Są dostępne w korzystnej cenie. Olimp, OstroVit, Activlab czy Trec to tylko niektóre marki odżywek białkowych, które znalazły się w asortymencie sklepu. Oprócz tego odżywki białkowe występują w sklepach stacjonarnych, supermarketach, a nawet w aptekach. W dzisiejszych czasach ich zakup nie stanowi większego problemu.
Co daje odżywka białkowa?
Spożywanie odżywki białkowej pozwala zbudować masę mięśniową, uniknąć katabolizmu oraz uzupełnia organizm w niezbędne aminokwasy. Dzięki niej nadwyrężone po aktywności fizycznej mięśnie mogą odbudować się z łatwo przyswajalnego źródła. Białko wzmacnia nie tylko mięśnie, ale doskonale wpływa na zwiększenie efektywności wykonywanych ćwiczeń. Odżywki białkowe to suplementy diety, po które powinny sięgać osoby trenujące.
Ile odżywki białkowej dziennie przyjmować?
Odżywka białkowa to suplement będący skoncentrowanym białkiem pochodzącym z różnych naturalnych źródeł (z mleka, serwatki, soi czy kazeiny). Podczas jednego posiłku należy przyjmować około 30-40 gramów białka, co przekłada się na dwie miarki odżywki białkowej. Nie zaleca się przekraczać czterech porcji odżywki dziennie, gdyż jest to obciążenie dla pracy żołądka, jelit oraz nerek.