Dobry nóż to narzędzie uniwersalne i przydatne w każdych okolicznościach. Każdy turysta, podróżnik, miłośnik rybołówstwa, myślistwa czy zbierania grzybów dobrze wie, że nie należy ruszać się w teren bez niego. Wybór odpowiedniego modelu zależny jest od kilku rzeczy, ale garść wskazówek pomoże dopasować idealne ostrze do konkretnych potrzeb.
Nóż myśliwski czy składany?
Konstrukcja noża ma ogromne znaczenie dla jego użyteczności, funkcjonalności i wytrzymałości. Najwygodniejsze w użyciu są oczywiście noże składane - wynika to z faktu, że zajmują niewiele miejsca, a ich ostrze jest świetnie chronione w czasie, gdy są nieużywane. Po złożeniu nie ma praktycznie możliwości, aby ostrze samodzielnie otworzyło się w kieszeni lub w torbie. Z drugiej strony, składana konstrukcja to zmniejszenie sztywności i wytrzymałości noża. Do ciężkich zadań najlepiej nadają się noże myśliwskie i survivalowe z trzpieniem głęboko osadzonym w rękojeści. Takie narzędzie radzi sobie nie tylko ze struganiem czy cięciem, ale w warunkach obozowych może być również stosowane do łupania grubych kawałków drewna i innych skomplikowanych zadań przy konstruowaniu schronienia i przygotowywaniu opału. Nóż myśliwski będzie idealny w trudnym terenie, gdy solidność i duża długość ostrza są szczególnie ważnymi atutami. Na zwykłej wycieczce po znanym szlaku do otwierania konserw i krojenia warzyw wystarczy nieduży nóż z ostrzem składanym. Dla najbardziej wymagających dobrym wyborem będzie survivalowy nóż wyposażony w krzesiwo zamontowane w rękojeści - z jego pomocą można poradzić sobie w najbardziej ekstremalnych warunkach.
Dobry nóż turystyczny - jaka stal?
W kręgach miłośników noży, spotkać można się z opinią, że jedynym wartościowym materiałem do produkcji ostrzy jest stal węglowa, a stal nierdzewna zarezerwowana jest jedynie dla najtańszych i najmniej solidnych narzędzi. Nie zawsze jest to jednak prawda - na rynku dostępnych jest wiele modeli doskonałych jakościowo noży z głownią wykonaną ze stali nierdzewnej. Wszystko zależy od jej składu i procesu hartowania. Stal węglowa jest bardzo mocna, ale w czasie użytkowania pokrywa się nieładnym, czarnym nalotem - noże ze stali nierdzewnej wolne są od tej wady, ale trzeba uważać na ich jakość. Dobrym wyborem będzie w tym wypadku zdecydowanie się na narzędzie ze sprawdzonej i wysokowytrzymałej szwedzkiej stali Sandvik.
zwiń tekst