Liofilizat Wołowina z ryżem a'la Strogonoff 250g Trek'n Eat

     
Trek'n Eat 34202001
Produkt niedostępny!
Dostawa od 8,99
  • Opis produktu
Zapytaj o produkt

Na biwaku, w szczerym polu, w spartańskich warunkach nie jesteś zmuszony do spożywania konserw. Wystarczy odrobina gorącej wody by już po chwili delektować się pysznym, pełnowartościowym posiłkiem z drugą osobą. Wołowina a la Strogonoff z ryżem marki Trek'n Eat to liofizowane danie, które po połączeniu z wodą kilkakrotnie zwiększa swoją objętość. Danie jest doskonale przyprawione, dzięki czemu w mig zaspokoisz głód i szybko poprawi Ci się humor.

Parametry:

  • waga netto: 250 g
  • ilość wody: 600 ml
  • gotowa potrawa: 850 g
  • idealne kaloryczne pożywienie na wyprawę


Składniki:

ryż długoziarnisty 46%, przyprawa, olej słonecznikowy, mięso wołowe 10%, maltodekstryna, pieczarki, skrobia modyfikowana, koncentrat białka z serwatki, papryka, pomidory, sól, pietruszka, pieprz, substancja zakwaszająca: kwas cytrynowy, ekstrakt z rozmarynu, aromat.

Uwaga, produkt zawiera laktozę, mleko.

Sposób przygotowania:

Wlać zagotowaną wodę do wysokości 9cm na skali (600ml) bezpośrednio do torebki i dobrze wymieszać. Zamknąć torebkę i odstawić na 10 minut.

Tabela wartości odżywczych:

Wartości odżywcze w 100 g
kj/kcal 1751/419
białko 14,9 g
węglowodany 57,9 g
w tym cukry 3,6 g
tłuszcz 14,1 g
kwasy nasycone tłuszczowe 2,2 g
sól 3,3 g
błonnik pokarmowy 0,3 g


Co to jest liofilizacja?

Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.

Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.Co to jest liofilizacja?

Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.

Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.

Jakie są zalety żywności liofilizowanej?

  • produkty liofilizowane zachowują w ok. 90% kształt, barwę aromaty, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze
  • proces liofilizacji likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne
  • nie posiadając wody, produkt jest zabezpieczony przed niepożądanym rozwojem różnych rodzajów mikroflory, w efekcie jest "zakonserwowany bez użycia konserwantów"
  • duża oszczędność wody i gazu
  • okres przechowywania może wynosić nawet wiele lat
Zapytaj o produkt
  • Opinie klientów (0)
Masz ten produkt? Pomóż innym w wyborze