Liofilizat Wołowina z ryżem a'la Strogonoff 250g Trek'n Eat
- Opis produktu
- Opinie klientów (0)
Na biwaku, w szczerym polu, w spartańskich warunkach nie jesteś zmuszony do spożywania konserw. Wystarczy odrobina gorącej wody by już po chwili delektować się pysznym, pełnowartościowym posiłkiem z drugą osobą. Wołowina a la Strogonoff z ryżem marki Trek'n Eat to liofizowane danie, które po połączeniu z wodą kilkakrotnie zwiększa swoją objętość. Danie jest doskonale przyprawione, dzięki czemu w mig zaspokoisz głód i szybko poprawi Ci się humor.
Parametry:
- waga netto: 250 g
- ilość wody: 600 ml
- gotowa potrawa: 850 g
- idealne kaloryczne pożywienie na wyprawę
Składniki:
ryż długoziarnisty 46%, przyprawa, olej słonecznikowy, mięso wołowe 10%, maltodekstryna, pieczarki, skrobia modyfikowana, koncentrat białka z serwatki, papryka, pomidory, sól, pietruszka, pieprz, substancja zakwaszająca: kwas cytrynowy, ekstrakt z rozmarynu, aromat.
Uwaga, produkt zawiera laktozę, mleko.
Sposób przygotowania:
Wlać zagotowaną wodę do wysokości 9cm na skali (600ml) bezpośrednio do torebki i dobrze wymieszać. Zamknąć torebkę i odstawić na 10 minut.
Tabela wartości odżywczych:
Wartości odżywcze | w 100 g |
kj/kcal | 1751/419 |
białko | 14,9 g |
węglowodany | 57,9 g |
w tym cukry | 3,6 g |
tłuszcz | 14,1 g |
kwasy nasycone tłuszczowe | 2,2 g |
sól | 3,3 g |
błonnik pokarmowy | 0,3 g |
Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
Jakie są zalety żywności liofilizowanej?
- produkty liofilizowane zachowują w ok. 90% kształt, barwę aromaty, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze
- proces liofilizacji likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne
- nie posiadając wody, produkt jest zabezpieczony przed niepożądanym rozwojem różnych rodzajów mikroflory, w efekcie jest "zakonserwowany bez użycia konserwantów"
- duża oszczędność wody i gazu
- okres przechowywania może wynosić nawet wiele lat
- Opinie klientów (0)
- Opis produktu