Liofilizat Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym 150g Trek'n Eat
- Opis produktu
- Opinie klientów (0)
Jesteś w środku wyprawy, w brzuchu czujesz już intensywne ssanie i nie masz sił, by iść dalej? Najwyższa pora na zastrzyk energii i zjedzenie obiadu!
Nie musisz martwić się brakiem kuchenki oraz naczyń. Wystarczy, że sięgniesz po żywność liofilizowaną w postaci makaronu ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym 150g Treak'n Eat. Zawartość opakowania wystarczy zalać gorącą wodą. Już po kilku minutach będziesz mógł cieszyć się smacznym i pożywnym posiłkiem, który doda Ci energii na cały dzień!
Parametry:
- waga netto: 150 g
- ilość wody do dodania: 490 ml
- waga po przygotowaniu: 640 g
- danie liofilizowane
- danie zawiera mięso
Tabela wartości odżywczych:
Wartości odżywcze | w 100 g |
kalorie | 395 |
tłuszcz | 9,8 g |
kwasy nasycone | 4,6 g |
weglowodany | 62,5 g |
w tym cukry | 7,5 g |
błonnik | 2,8 g |
sól | 3,7 g |
Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
Jakie są zalety żywności liofilizowanej?
- produkty liofilizowane zachowują w ok. 90% kształt, barwę aromaty, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze
- proces liofilizacji likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne
- nie posiadając wody, produkt jest zabezpieczony przed niepożądanym rozwojem różnych rodzajów mikroflory, w efekcie jest "zakonserwowany bez użycia konserwantów"
- duża oszczędność wody i gazu
- okres przechowywania może wynosić nawet wiele lat
- Opinie klientów (0)
- Opis produktu