Liofilizat Makaron w sosie łososiowym z ziołami 160g Trek'n Eat

     
Trek'n Eat 8018569
Produkt niedostępny!
Dostawa od 8,99
  • Opis produktu
Zapytaj o produkt

Dane techniczne:

  • waga netto: 160g
  • ilość wody: 520ml
  • gotowa potrawa: 680g
  • idealne kaloryczne pożywienie na wyprawę
  • średnia wartość odżywcza na 100 g suchego produktu:
    • kJ/kcal: 1698/403
    • białko: 16,8g
    • węglowodany: 56,3g
    • tłuszcz: 12,2g
  • składniki:
    • makaron 66% (mąka semolina, białko jaja, sól), ser w proszku (ser, E339, serwatka w proszku), ricotta, laktoza, pomidory, płatki migdałów, 2% kawałki wędzonego łososia, sól kuchenna, cebula, czosnek, tłuszcz palmowy, środki zagęszczające (guma guar), bazylia, przyprawy, kazeina
  • przyrządzanie: wlać zimną wodę bezpośrednio do woreczka nie przekraczając zaznaczonej w nim linii (520ml), zawartość dokładnie wymieszać, woreczek zamknąć i pozostawić do naciągnięcia przez 10 minut.
  • zawiera: jaja, ryba, gluten, laktozę, mleko, owoce łupinowe

Co to jest liofilizacja?

Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.

Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.Co to jest liofilizacja?

Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.

Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.

Jakie są zalety żywności liofilizowanej?

  • produkty liofilizowane zachowują w ok. 90% kształt, barwę aromaty, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze
  • proces liofilizacji likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne
  • nie posiadając wody, produkt jest zabezpieczony przed niepożądanym rozwojem różnych rodzajów mikroflory, w efekcie jest "zakonserwowany bez użycia konserwantów"
  • duża oszczędność wody i gazu
  • okres przechowywania może wynosić nawet wiele lat
Zapytaj o produkt
  • Opinie klientów (0)
Masz ten produkt? Pomóż innym w wyborze