Liofilizat Makaron w sosie łososiowym z ziołami 160g Trek'n Eat
- Opis produktu
- Opinie klientów (0)
Dane techniczne:
- waga netto: 160g
- ilość wody: 520ml
- gotowa potrawa: 680g
- idealne kaloryczne pożywienie na wyprawę
- średnia wartość odżywcza na 100 g suchego produktu:
- kJ/kcal: 1698/403
- białko: 16,8g
- węglowodany: 56,3g
- tłuszcz: 12,2g
- składniki:
- makaron 66% (mąka semolina, białko jaja, sól), ser w proszku (ser, E339, serwatka w proszku), ricotta, laktoza, pomidory, płatki migdałów, 2% kawałki wędzonego łososia, sól kuchenna, cebula, czosnek, tłuszcz palmowy, środki zagęszczające (guma guar), bazylia, przyprawy, kazeina
- przyrządzanie: wlać zimną wodę bezpośrednio do woreczka nie przekraczając zaznaczonej w nim linii (520ml), zawartość dokładnie wymieszać, woreczek zamknąć i pozostawić do naciągnięcia przez 10 minut.
- zawiera: jaja, ryba, gluten, laktozę, mleko, owoce łupinowe
Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
Jakie są zalety żywności liofilizowanej?
- produkty liofilizowane zachowują w ok. 90% kształt, barwę aromaty, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze
- proces liofilizacji likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne
- nie posiadając wody, produkt jest zabezpieczony przed niepożądanym rozwojem różnych rodzajów mikroflory, w efekcie jest "zakonserwowany bez użycia konserwantów"
- duża oszczędność wody i gazu
- okres przechowywania może wynosić nawet wiele lat
- Opinie klientów (0)
- Opis produktu