Liofilizat Kurczak w sosie curry z ryżem 250g Trek'n Eat

     
Trek'n Eat 8016462
Produkt niedostępny!
Dostawa od 8,99
  • Opis produktu
Zapytaj o produkt

Dane techniczne:

  • waga netto: 250g
  • ilość wody: 520ml
  • gotowa potrawa: 900g
  • idealne kaloryczne pożywienie na wyprawę
  • średnia wartość odżywcza na 100g suchego produktu:
    • kJ/kcal: 1635/393
    • białko: 14g
    • węglowodany: 58g
    • tłuszcz: 10g
  • składniki:
    • ryż (57%), pierś drobiowa (8%), śmietana, masło, skrobia, sól kuchenna, migdały, curry [2,5% (kolendra, kurkumina, mąka ryżowa, kozieradka pospolita, kmin rzymski, imbir, goździki)], banany, cukier, ananas, przyprawa korzenna, glukoza, zagęstnik guma guar, ekstrakt z drożdży, regulator kwasowości kwas cytrynowy, przyprawy korzenne, kazeina, laktoza, substancja przeciwzbrylajaca dwutlenek krzemu, środek aromatyzujący, mięso liofilizowane: 16 g (odpowiada ok. 56 g świeżego mięsa)
  • przyrządzanie: wlać wrzącą wodę bezpośrednio do woreczka nie przekraczając zaznaczonej w nim linii (520 ml), zawartosść dokładnie wymieszać, woreczek zamknąć i pozostawić do naciągnięcia przez 10 minut
  • zawiera: laktozę, mleko, owoce łupinowe

Co to jest liofilizacja?

Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.

Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.Co to jest liofilizacja?

Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.

Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.

Jakie są zalety żywności liofilizowanej?

  • produkty liofilizowane zachowują w ok. 90% kształt, barwę aromaty, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze
  • proces liofilizacji likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne
  • nie posiadając wody, produkt jest zabezpieczony przed niepożądanym rozwojem różnych rodzajów mikroflory, w efekcie jest "zakonserwowany bez użycia konserwantów"
  • duża oszczędność wody i gazu
  • okres przechowywania może wynosić nawet wiele lat
Zapytaj o produkt
  • Opinie klientów (0)
Masz ten produkt? Pomóż innym w wyborze