Liofilizat Danie z wołowiną i makaronem na ostro 160g Trek'n Eat
- Opis produktu
- Opinie klientów (0)
Wybierasz się w góry i obawiasz się, co będziesz jadł? Podczas wzmożonej aktywności fizycznej organizm potrzebuje składników odżywczych, by mieć siłę do działania. Dostarczysz mu je z pysznym i zdrowym liofilizatem daniem z wołowiną i makaronem na ostro 160g Trek'n Eat. Nawet podczas niekorzystnych warunków atmosferycznych szybko przygotujesz smaczny posiłek.
Parametry:
- waga netto: 160 g
- waga po przygotowaniu: 680 g
- ilość wody do dodania: 520 g
- danie liofilizowane
- danie zawiera mięso
Tabela wartości odżywczych:
Wartości odżywcze | w 100 g |
kalorie | 409 |
białko | 15,3 g |
tłuszcz | 14,3 g |
nasycone kwasy tłuszczowe | 8,6 g |
węglowodany | 53 g |
w tym cukry | 3,9 g |
sól | 6 |
błonnik | 4,1 g |
Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
Jakie są zalety żywności liofilizowanej?
- produkty liofilizowane zachowują w ok. 90% kształt, barwę aromaty, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze
- proces liofilizacji likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne
- nie posiadając wody, produkt jest zabezpieczony przed niepożądanym rozwojem różnych rodzajów mikroflory, w efekcie jest "zakonserwowany bez użycia konserwantów"
- duża oszczędność wody i gazu
- okres przechowywania może wynosić nawet wiele lat
- Opinie klientów (0)
- Opis produktu