Dla wszystkich, którzy cenią sobie niezależność w podróży, najlepszym rozwiązaniem do przygotowywania posiłków będzie specjalistyczna kuchenka turystyczna.
Dzięki niej w szybki i prosty sposób przygotujesz ciepłe danie bez wychodzenia z kempingu czy namiotu. Zanim zdecydujesz się na konkretny model, musisz wiedzieć, który rodzaj kuchenki turystycznej będzie Ci najbardziej odpowiadał. Do wyboru masz gazowe, elektryczne, na paliwo stałe, na różne paliwa ciekłe i spirytusowe.
Z tej grupy najpopularniejsza jest kuchenka gazowa turystyczna
Odznacza się tym, że jest łatwa w obsłudze i lekka, tak więc będzie świetnym wyborem dla osób, które podróżują pieszo i z plecakiem. Taki model nie brudzi naczyń, ale ma też minus – korzystanie z kuchenki gazowej turystycznej może być utrudnione przy niskich temperaturach, a także należy pamiętać, że nie wolno wnosić na pokład samolotu butli i kartuszy gazowych, które są niezbędne przy tego typu kuchenkach.
Jeśli szukasz kuchenki odpornej na spadek ciśnienia i niskie temperatury, to znacznie lepiej sprawdzą się te na paliwo stałe i płynne. Zaletą tych pierwszych są niewielkie rozmiary i minimalna waga, co jest istotne podczas transportu i wtedy, gdy chcemy ograniczyć nasz bagaż do minimum. Kostki używane w kuchenkach na paliwo stałe są mało wydajne, co wiąże się z długim czekaniem na podgrzanie np. wody. W przypadku paliwa płynnego kuchenki są trochę cięższe i trudniejsze w obsłudze. Mogą pracować na różne paliwa: alkohol, benzynę, naftę, olej napędowy czy opałowy. Należy pamiętać o okresowych czyszczeniach i uważać na to, aby kuchenka nie brudziła naczyń.
Turystyczną kuchenkę elektryczną wykorzystasz wszędzie tam, gdzie jest dostęp do sieci. Z reguły jest cięższa od innych rodzajów kuchenek, dlatego najlepiej sprawdzi się podczas kempingów i wtedy, gdy podróżujesz samochodem. Umożliwia błyskawiczne zagotowanie wody. Podczas wyboru kuchenki turystycznej warto także zwrócić uwagę na jej ergonomię – ważne jest to, aby korzystanie z niej było bezproblemowe i precyzyjne. Oznacza to, że kuchenka powinna mieć regulowaną siłę płomienia, a jej montaż i demontaż powinien być prosty i intuicyjny. Dobrze, jeśli posiada osłonę przeciwwietrzną, która przyspieszy podgrzewanie Twoich potraw.
Jeśli z kuchenki będzie korzystać więcej osób, to warto zainwestować w taką z większą liczbą palników. Producenci często podają czas gotowania 1 litra wody, dzięki czemu, jeśli zależy Ci wyłącznie na szybkim gotowaniu, możesz wybrać odpowiedni dla swoich potrzeb model. Należy jednak mieć na uwadze, że parametry te dokonywane były w optymalnych warunkach i rzeczywisty czas gotowania może się zmienić w zależności od warunków pogodowych i temperatury. To dlatego tak ważne jest, aby dokładnie określić, do jakich celów będzie Ci potrzebna kuchenka turystyczna, w jakim miejscu będziesz z niej korzystać, i na tej podstawie wybrać odpowiedni model.
zwiń tekst