Skip to content Skip to footer

Dieta bezglutenowa stała się bardzo popularna w ostatnich latach. Niektórzy twierdzą nawet, że panuje moda na niejedzenie glutenu. Dowiedz się, na czym tak naprawdę polega ten model żywienia i dla kogo jest przeznaczony!

Dieta bezglutenowa – czym się cechuje?

Chcesz dowiedzieć się, na czym polega dieta bez glutenuOtóż dieta bezglutenowa zakłada konieczność wyeliminowania z diety wszystkich produktów, które zawierają gluten. Czym właściwie on jest? To kompleks białek roślinnych występujących w ziarnach zbóż. Po połączeniu z wodą zapewnia wypiekom właściwą zwięzłość, elastyczność i pulchność. Poza tym wpływa na dłuższe zachowanie świeżości produktu. 

Gluten jest powszechnie używany w przemyśle spożywczym – znajdziesz go także na przykład w wędlinach, marynatach, piwie i wielu innych produktach. Zawierają go również zboża takie jak: pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, a także owies (ze względu na zanieczyszczenie innymi zbożami). W związku z tym należy wyeliminować je ze swojego jadłospisu.

Dieta bez glutenu może wydawać się restrykcyjna. Najważniejsze jest, aby dobrze zaplanować jadłospis, aby poszczególne posiłki były dobrze zbilansowane. Eliminowanie glutenu może być dla niektórych sporym wyzwaniem. Jeśli Jednak borykasz się z uciążliwymi dolegliwościami i masz stwierdzoną celiakie, alergie na gluten lub po prostu źle się czujesz po spożyciu produktów, które go zawierają – ten model żywienia może być dobrym rozwiązaniem. 

Dieta bezglutenowa – charakterystyka i zasady

Efekty diety bezglutenowej

Na jakie efekty możesz liczyć, jeśli dieta bezglutenowa zagości w Twojej kuchni? Ten model żywienia przede wszystkim ma na celu wyeliminowanie uciążliwych dolegliwości, które wiążą się z nieodpowiednią reakcją organizmu na białka roślinne. Wybierając produkty bez glutenu, pozbędziesz się bólu brzucha, wymiotów, wzdęć i innych objawów, które pojawiają się po jego spożyciu. Wiele osób zmagających się ze wspomnianymi nieprzyjemnościami, po wprowadzeniu do swojej codzienności diety bezglutenowej, zauważają znaczną poprawę samopoczucia. 

Dieta bezglutenowa – co jeść?

Decydując się na zmianę w zakresie żywienia, powinieneś liczyć się z tym, że pewne produkty będziesz musiał wyeliminować. Zastanawiasz się, jak wygląda dieta bezglutenowa?Jadłospis na każdy dzień powinien być bardzo dokładnie zaplanowany. Sprawdź, co możesz jeść, a czego lepiej unikać przy tego typu diecie. 

Dieta bezglutenowa – produkty dozwolone

Dieta bezglutenowa bazuje na konkretnych produktach, które warto spożywać. Co jeść, aby poczuć się lepiej? Artykuły dozwolone na diecie bez glutenu to między innymi: 

  • chleb bezglutenowy (kukurydziany, ryżowy),
  • ryż,
  • makaron ryżowy, kukurydziany, z ciecierzycy,
  • płatki gryczane, kukurydziane,
  • warzywa, 
  • rośliny strączkowe,
  • owoce, 
  • chude mięso,
  • nabiał,
  • jaja,
  • orzechy, pestki,
  • oleje roślinne.
Dieta bezglutenowa – charakterystyka i zasady

Dieta bezglutenowa – produkty niezalecane

Dieta bezglutenowa jest dietą eliminacyjną. To oznacza, że z Twojego codziennego menu muszą zniknąć pewne produkty. Na diecie bezglutenowej powinieneś unikać:

  • tradycyjnego pieczywa,
  • mąki pszennej, żytniej, owsianej, orkiszowej,
  • kaszy jęczmiennej, bulgur, manny, kuskus,
  • makaronu pszennego, żytniego, orkiszowego,
  • płatków owsianych, jęczmiennych, orkiszowych, żytnich,
  • bułki tartej,
  • wyrobów cukierniczych.

Żywnością bezglutenową można nazwać produkty, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 mg na kg. Produkty bez glutenu mają specjalne oznaczenie w postaci przekreślonego kłosa. 

Producenci żywności wychodzą naprzeciw oczekiwaniom klientów. Na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej żywności, która promuje się jako bezglutenowa. Warto jednak mieć świadomość, że wiele z tych produktów to żywność wysoko przetworzona, która ma bardzo małą wartość odżywczą, jest pozbawiona cennych witamin i minerałów. W zamian za to znajdziesz w niej sporo cukru i innych zbędnych dodatków. Najlepszym rozwiązaniem jest bardzo dokładne zapoznanie się z etykietą produktu, który ma wylądować w Twoim zakupowym koszyku. 

Przykładowe posiłki na diecie bezglutenowej

Jeśli Twoim wyborem będzie dieta bezglutenowa, jadłospis wcale nie musi być monotonny. Możesz przygotować na przykład: płatki gryczane z gorzką czekoladą, pomarańczą i orzechami, zupa krem z ciecierzycy z grzankami bezglutenowymi, sałatka z ryżem, warzywami i tuńczykiem, wafle ryżowe z masłem orzechowym, pieczona pierś z kurczaka z awokado, serek wiejski z borówkami i daktylami, makaron ryżowy z kurczakiem i sosem na bazie mleczka kokosowego, brownie z czerwonej fasoli i kakao. Wykaż się kreatywnością i twórz pyszne, zbilansowane posiłki bogate w składniki odżywcze, a także witaminy i minerały.

Dieta bezglutenowa – dla kogo?

Ten model żywienia, choć stał się modny w ostatnich latach, przeznaczony jest przede wszystkim dla osób cierpiących na konkretne dolegliwości. Sprawdzi się głównie w przypadku osób cierpiących na celiakię, alergię na gluten lub nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. 

Dieta bezglutenowa a jednostki chorobowe

Celiakia to choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym. Układ immunologiczny reaguje nieprawidłowo na spożywany gluten. Reakcja ta skierowana jest przeciwko własnym tkankom, zwłaszcza w jelicie cienkim. Celiakia może pojawić się zarówno u dzieci, dorosłych, jak i seniorów. Objawy są bardzo zróżnicowane u poszczególnych pacjentów. Do podstawowych należą: bóle brzucha, biegunka, wzdęcia, przewlekłe zmęczenie, niedokrwistość, zapalenie jamy ustnej i wiele innych. 

Alergia na gluten w języku potocznym często jest mylona z celiakią. Jednak są to różne jednostki chorobowe. Alergia z reguły nie wpływa na uszkodzenie jelita cienkiego. Objawy jednak pojawiają się bardzo szybko – od kilku minut do kilku godzin po spożyciu glutenu. Mogą wystąpić się wymioty, biegunka, problemy z oddychaniem, katar, pokrzywka. 

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten to jednostka chorobowa, o której nie mówi się zbyt często – jest rodzajem nietolerancji glutenu. Diagnozuje się ją po wyeliminowaniu celiakii i alergii na gluten. U pacjentów mimo braku zdiagnozowanej przyczyny, pojawiają się charakterystyczne i uciążliwe objawy po spożyciu białek zbóż. Do głównych objawów można zaliczyć między innymi: zaburzenia ze strony układu pokarmowego, zmęczenie, bóle mięśni i stawów, a nawet drętwienie kończyn. 

Dieta bezglutenowa a niedobór witamin i minerałów

Zanim zdecydujesz się na dietę bezglutenową, warto skonsultować się z lekarzem i wykonać odpowiednie badania. Omawiany sposób żywienia może prowadzić do wielu niedoborów w organizmie – między innymi wapnia, cynku, żelaza, magnezu, miedzi, selenu, a także witaminy D i witamin z grupy B. W odpowiednim zbilansowaniu diety bezglutenowej może pomóc Ci doświadczony dietetyk. 

Dieta bezglutenowa a aktywność fizyczna

Rezygnacja z glutenu nie powinna mieć negatywnego wpływu na osiągane wyniki sportowe i realizację celów treningowych. W diecie sportowca, ale także w diecie amatorów, którzy uprawiają sport rekreacyjnie, kluczowa jest odpowiednio zbilansowana dieta, która będzie źródłem składników odżywczych, a także witamin i minerałów. Eliminacja glutenu nie oznacza, że pozbawisz organizm wszystkich cennych składników. 

Prosty przepis na zdrowie i dobre samopoczucie!

Dieta bezglutenowa może pomóc osobom, które odczuwają nieprzyjemne dolegliwości po spożyciu glutenu. Jednak powinna być ona odpowiednio zbilansowana, aby dostarczyć do organizmu wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Zdrowa dieta w połączeniu z treningami to najlepszy przepis na świetne samopoczucie i zdrowie. Jeśli chcesz zwiększyć swoją aktywność na co dzień, koniecznie sprawdź ofertę sklepu Sport-Shop i znajdź najlepszy sprzęt sportowy dla siebie! O kondycję możesz zadbać na domowej bieżni lub rowerku treningowym. Mięśnie zbudujesz za pomocą hantli i innych obciążeń. Sprawdź naszą ofertę!