Liofilizat Wołowina z ryżem a'la Strogonoff 160g Trek'n Eat
- Opis produktu
- Opinie klientów (0)
Smaczny i zdrowy posiłek z dala od domu jest możliwy dzięki żywności liofilizowanej. Zasmakuj pożywnej wołowiny z ryżem a'la Strogonoff 160g Trek'n Eat nawet gdy nie masz w pobliżu kuchni. Dzięki procesowi liofilizacji będziesz mógł cieszyć się smacznym i zdrowym obiadem, będąc na kempingu, w połowie drogi na szczyt lub w środku lasu. Do przygotowania będzie Ci potrzebna wyłącznie ciepła woda i kilka minut cierpliwości.
Parametry:
- waga netto: 160g
- waga po przygotowaniu: 380g
- ilość wody do dodania: 540g
- danie liofilizowane
- danie zawiera mięso
Tabela wartości odżywczych:
Wartości odżywcze | w 100 g |
kalorie | 419 |
białko | 14,4 g |
tłuszcz | 14,1 g |
nasycone kwasy tłuszczowe | 2,2 g |
węglowodany | 57,9 g |
w tym cukry | 3,6 g |
sól | 3,3 g |
błonnik | 0,3 g |
Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
Jakie są zalety żywności liofilizowanej?
- produkty liofilizowane zachowują w ok. 90% kształt, barwę aromaty, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze
- proces liofilizacji likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne
- nie posiadając wody, produkt jest zabezpieczony przed niepożądanym rozwojem różnych rodzajów mikroflory, w efekcie jest "zakonserwowany bez użycia konserwantów"
- duża oszczędność wody i gazu
- okres przechowywania może wynosić nawet wiele lat
- Opinie klientów (0)
- Opis produktu