Liofilizat Risotto po bałkańsku 190g Trek'n'Eat
- Opis produktu
- Opinie klientów (0)
Na biwaku, w szczerym polu, w spartańskich warunkach nie jesteś zmuszony do spożywania konserw. Wystarczy odrobina gorącej wody by już po chwili delektować się pysznym, pełnowartościowym posiłkiem z drugą osobą. Risotto po bałkańsku marki Trek'n Eat to liofizowane danie, które po połączeniu z wodą kilkakrotnie zwiększa swoją objętość. Danie jest doskonale przyprawione, dzięki czemu w mig zaspokoisz głód i szybko poprawi Ci się humor.
Dane techniczne:
- waga netto: 190g
- ilość wody: 460ml
- gotowa potrawa: 650g
- idealne kaloryczne pożywienie na wypraw
Składniki:
ryż długoziarnisty 42%, wołowina, papryka, cebula, olej słonecznikowy (zawiera mleko, E551), por, pomidory, mieszanka przypraw (zawiera seler), skrobia modyfikowana, mąka ziemniaczana, maltodekstryna, sól, pieprz, ekstrakt drożdżowy, papryka w proszku, czosnek w proszku, kminek, ekstrakt z rozmarynu.
Uwaga, produkt zawiera mleko i seler.
Przyrządzanie:
Wlać zagotowaną wodę do wysokości 8,5cm na skali (460ml) bezpośrednio do torebki i dobrze wymieszać. Zamknąć torebkę i odstawić na 10-12 minut.
Tabela wartości odżywczych:
Wartości odżywcze | w 100 g |
kJ/kcal | 1519/363 |
białko | 15,3 g |
węglowodany | 54,5 g |
w tym cukry | 9,6 g |
tłuszcz | 8,9 g |
kwasy nasycone tłuszczowe | 2,2 g |
sól | 2,3 g |
błonnik pokarmowy | 3,9 g |
Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
Jakie są zalety żywności liofilizowanej?
- produkty liofilizowane zachowują w ok. 90% kształt, barwę aromaty, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze
- proces liofilizacji likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne
- nie posiadając wody, produkt jest zabezpieczony przed niepożądanym rozwojem różnych rodzajów mikroflory, w efekcie jest "zakonserwowany bez użycia konserwantów"
- duża oszczędność wody i gazu
- okres przechowywania może wynosić nawet wiele lat
- Opinie klientów (0)
- Opis produktu