Liofilizat Ogrodowe risotto warzywne 160g Trek'n Eat
- Opis produktu
- Opinie klientów (0)
Chcesz zjeść smaczny i pożywny posiłek, jednak boisz się, że podczas survivalu będzie to niemożliwe? Wręcz przeciwnie. Wyposaż się w żywność liofilizowaną ogrodowe risotto warzywne 160g Trek'n Eat i ciesz się wartościowym posiłkiem. Jest to pożywne danie wegetariańskie, które składa się ze starannie dobranych składników. Dostarczą Ci niezbędnych substancji odżywczych, które dodadzą Ci energii do działania.
Parametry:
- waga netto: 160g
- ilość wody do dodania: 380ml
- waga po przygotowaniu: 540g
- Składniki (100g):
- kalorie: 398 kcal
- białko: 9,6g
- tłuszcz: 11,1g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 3,3
- węglowodany: 63,1g
- w tym cukier: 9,6g
- błonnik: 3,2g
- sól: 3,3g
- danie liofilizowane
- danie wegetariańskie
Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
Jakie są zalety żywności liofilizowanej?
- produkty liofilizowane zachowują w ok. 90% kształt, barwę aromaty, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze
- proces liofilizacji likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne
- nie posiadając wody, produkt jest zabezpieczony przed niepożądanym rozwojem różnych rodzajów mikroflory, w efekcie jest "zakonserwowany bez użycia konserwantów"
- duża oszczędność wody i gazu
- okres przechowywania może wynosić nawet wiele lat
- Opinie klientów (0)
- Opis produktu