Liofilizat Musli pełnoziarniste z owocami 150g Trek'n'Eat
- Opis produktu
- Opinie klientów (0)
Pożywne musli pozwoli Ci dobrze rozpocząć kolejny dzień wyprawy. Propozycja od marki Trek'n'Eat to pełnoziarniste płatki z owocami, które dodadzą Ci na energii na nadchodzący dzień pełen wrażeń. Musli zajmuje niewiele miejsca w bagażu, a po przyrządzeniu dostarczy Ci sporej liczby kalorii.
Parametry:
- waga netto: 150g
- waga gotowej potrawy: 360g
- wartość energetyczna w 100g:
- kalorie: 387kcal
- białko: 13g
- tłuszcz: 9,8g
- węglowodany: 60g
- błonnik: 6,9g
- sól: 0,4g
- składniki: płatki pszenne pełnoziarniste 26%, płatki owsiane, mleko w proszku, rodzynki sułtanki, cukier, płatki kukurydziane (kukurydza, cukier, sól spożywcza, słód jęczmienny ekstrakt), pestki słonecznika, migdały, truskawki, ananas, masa nugatowa.
- sposób przyrządzenia: wlej zimną wodę aż do zaznaczonej wewnątrz opakowania linii (210ml) i mieszaj aż do zgęstnienia
- zawiera: gluten, mleko, laktozę, owoce łupinowe
Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
Jakie są zalety żywności liofilizowanej?
- produkty liofilizowane zachowują w ok. 90% kształt, barwę aromaty, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze
- proces liofilizacji likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne
- nie posiadając wody, produkt jest zabezpieczony przed niepożądanym rozwojem różnych rodzajów mikroflory, w efekcie jest "zakonserwowany bez użycia konserwantów"
- duża oszczędność wody i gazu
- okres przechowywania może wynosić nawet wiele lat
- Opinie klientów (0)
- Opis produktu