Liofilizat meksykańska quinoa 140g Trek'n Eat
- Opis produktu
- Opinie klientów (0)
Wybierasz się na wyprawę i martwisz się o posiłek? Wybierz liofilizat meksykańska quinoa 140 g Trek'n Eat doda Ci energii i motywacji do dalszego marszu!
Danie przyda się podczas dalszych wędrówek - doskonale nasyci i doda energii do dalszych marszów. Stworzony został z myślą o diecie wegańskiej, dlatego jeśli ją praktykujesz, możesz śmiało spróbować liofilizatu. Szybki i prosty w przygotowaniu, zaoszczędzi czas i pozwoli poskromić wilczy głód. Niebanalne smaki zaskoczą Cię i sprawią, że zapamiętasz ten smak na długo. Jest to pełnowartościowy posiłek, szybki w przygotowaniu, a także zarazem przepyszny - nie wahaj się i wybierz meksykańską quinoa!
Parametry:
- danie wegańskie
- waga netto: 140 g
- waga po przygotowaniu: 460 g
Składniki:
komosa ryżowa 15%, czerwona komosa 15%, czerwona fasola Kidney, przyprawa, ziemniaki, pomidory, papryka, kukurydza, por, seler, cukier, kminek.
Alergeny:
dwutlenek siarki i siarczany, seler.
Sposób przygotowania:
Do linii napełnienia (320 ml), bezpośrednio do pojemnika wlać gotującą się wodę. Wymieszaj oraz starannie zamknij pojemnik, pozostawiając go na 8 minut.
Tabela wartości odżywczych:
Wartości odżywcze | w 100 g |
kalorie | 315 |
tłuszcz | 13,8 g |
węglowodany | 51,3 g |
w tym cukry | 19,5 g |
błonnik | 4,4 g |
białko | 13,1 g |
sól | 5,3 g |
Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
Jakie są zalety żywności liofilizowanej?
- produkty liofilizowane zachowują w ok. 90% kształt, barwę aromaty, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze
- proces liofilizacji likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne
- nie posiadając wody, produkt jest zabezpieczony przed niepożądanym rozwojem różnych rodzajów mikroflory, w efekcie jest "zakonserwowany bez użycia konserwantów"
- duża oszczędność wody i gazu
- okres przechowywania może wynosić nawet wiele lat
- Opinie klientów (0)
- Opis produktu