Liofilizat Makaron w sosie sojowo-bolońskim 200g Trek'n'Eat
- Opis produktu
- Opinie klientów (0)
Na biwaku, w szczerym polu, w spartańskich warunkach nie jesteś zmuszony do spożywania konserw. Wystarczy odrobina gorącej wody by już po chwili delektować się pysznym, pełnowartościowym posiłkiem z drugą osobą. Makaron w sosie sojowo-bolońskim marki Trek'n Eat to liofizowane danie, które po połączeniu z wodą kilkakrotnie zwiększa swoją objętość. Danie jest doskonale przyprawione, dzięki czemu w mig zaspokoisz głód i szybko poprawi Ci się humor.
Dane techniczne:
- liczba porcji: 2
- waga netto: 200g
- ilość wody: 650ml
- gotowa potrawa: 850g
- idealne kaloryczne pożywienie na wyprawę
- średnia wartość odżywcza na 100g suchego produktu:
- kJ/kcal: 1561/373
- białko: 11,8g
- węglowodany: 58,7g
- tłuszcz: 8,9g
- składniki:
- makaron 50%, (grysik z pszenicy durum, jajko, sól), przyprawa (zawiera seler), bób, olej słonecznikowy, mąka ziemniaczana, cebula, maltodekstryna, sól, pietruszka, szczypiorek, czosnek, pieprz, ekstrakt z rozmarynu, aromat.
- przyrządzanie: wlać zagotowaną wodę do wysokości 650ml bezpośrednio do torebki i dobrze wymieszać. Zamknąć torebkę i odstawić na 5 minut.
Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
Jakie są zalety żywności liofilizowanej?
- produkty liofilizowane zachowują w ok. 90% kształt, barwę aromaty, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze
- proces liofilizacji likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne
- nie posiadając wody, produkt jest zabezpieczony przed niepożądanym rozwojem różnych rodzajów mikroflory, w efekcie jest "zakonserwowany bez użycia konserwantów"
- duża oszczędność wody i gazu
- okres przechowywania może wynosić nawet wiele lat
- Opinie klientów (0)
- Opis produktu