Liofilizat Makaron w sosie śmietanowym z kurczakiem i szpinakiem 150g Trek'n Eat
- Opis produktu
- Opinie klientów (0)
Dane techniczne:
- waga netto: 150g
- ilość porcji: 1 porcja
- ilość wody: 490ml
- gotowa potrawa: 640g
- idealne kaloryczne pożywienie na wyprawę
- średnia wartość odżywcza na 100g suchego produktu:
- kJ/kcal: 1663/395
- białko: 13,3g
- węglowodany: 62,5g
- tłuszcz: 9,8g
- składniki:
- makaron [(50%), grysik pszenny, białko, sól], maltodekstryna, skrobia modyfikowana, tłuszcz roślinny, mąka pszenna, laktoza, mięso z piersi kurczaka 4%, śmietana 3%, tłuszcz z kury, sól spożywcza, aromat, pomidory, cebula, kukurydza, szpinak, kazeina, syrop glukozowy w proszku, ekstrakt drożdżowy, środki zageszczajace: guma ksantanowa, guma guar, przyprawy, mięso liofilizowane: 6 g (odpowiada ok. 27,6 g świeżego mięsa)
- przyrządzanie: wlać wrzącą wodę bezpośrednio do woreczka nie przekraczając zaznaczonej w nim linii (490 ml), zawartość dokładnie wymieszać, woreczek zamknąć i pozostawić przez 5 minut
- zawiera: jaja, gluten, laktozę, mleko
Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
Jakie są zalety żywności liofilizowanej?
- produkty liofilizowane zachowują w ok. 90% kształt, barwę aromaty, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze
- proces liofilizacji likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne
- nie posiadając wody, produkt jest zabezpieczony przed niepożądanym rozwojem różnych rodzajów mikroflory, w efekcie jest "zakonserwowany bez użycia konserwantów"
- duża oszczędność wody i gazu
- okres przechowywania może wynosić nawet wiele lat
- Opinie klientów (0)
- Opis produktu