Liofilizat kuskus z warzywami 160g Trek'n Eat
- Opis produktu
- Opinie klientów (0)
Liofilizat kuskus z warzywami 160g Trek'n Eat to dedykacja dla wszystkich, którzy stawiają na szybkie, ale i przepyszne rozwiązania!
Liofilizat to syty, pełnowartościowy posiłek, który przygotujesz będąc nawet na wyprawie. Pozwoli Ci poskromić wilczy głód i dodać energii na dalszą część wyprawy. Danie dedykowane jest osobom, które prowadzą dietę wegetariańską. Danie zaskoczy Cię przepysznym smakiem i niebanalnymi aromatami - przekonaj się sam, że nie zrezygnujesz z tego rozwiązania już nigdy! Szybki i łatwy w przygotowaniu posiłek, zapewni Ci pełnię satysfakcji.
Parametry:
- danie wegetariańskie
- waga netto: 160 g
- waga po przygotowaniu: 460 g
Składniki:
kuskus 58% (semolina pszenicy razowej), olej słonecznikowy (zawiera mleko, E551), mieszanka warzywna o zmiennych proporcjach 16,5% (groch, marchew, papryka, seler, cebula, pomidory), olej słonecznikowy, mieszanka przypraw (zawiera seler), maltodekstryna, pieczarki, skrobia modyfikowana, sól, pietruszka, ekstrakt z rozmarynu, aromat naturalny.
Alergeny:
gluten, mleko, seler.
Sposób przygotowania:
Bezpośrednio do pojemnika, do linii napełnienia (300 ml) wlać gotującą się wodę. Następnie wymieszać i starannie zamknąć pojemnik. Odczekać ok 5 minut.
Tabela wartości odżywczych:
Wartości odżywcze | w 100 g |
kalorie | 349 |
tłuszcz | 7,8 g |
węglowodany | 53,5 g |
w tym cukry | 7,2 g |
błonnik | 2,8 g |
białko | 11,8 g |
sól | 4,3 g |
Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
Jakie są zalety żywności liofilizowanej?
- produkty liofilizowane zachowują w ok. 90% kształt, barwę aromaty, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze
- proces liofilizacji likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne
- nie posiadając wody, produkt jest zabezpieczony przed niepożądanym rozwojem różnych rodzajów mikroflory, w efekcie jest "zakonserwowany bez użycia konserwantów"
- duża oszczędność wody i gazu
- okres przechowywania może wynosić nawet wiele lat
- Opinie klientów (0)
- Opis produktu