Liofilizat Kurczak Tikka Masala 150g Trek'n'Eat
- Opis produktu
- Opinie klientów (0)
Na biwaku, w szczerym polu, w spartańskich warunkach nie jesteś zmuszony do spożywania konserw. Wystarczy odrobina gorącej wody by już po chwili delektować się pysznym, pełnowartościowym posiłkiem z drugą osobą. Kurczak Tikka Masala marki Trek'n Eat to liofizowane danie, które po połączeniu z wodą kilkakrotnie zwiększa swoją objętość. Danie jest doskonale przyprawione, dzięki czemu w mig zaspokoisz głód i szybko poprawi Ci się humor.
Dane techniczne:
- waga netto: 150g
- ilość wody: 320ml
- gotowa potrawa: 470g
- idealne kaloryczne pożywienie na wyprawę
- średnia wartość odżywcza na 100g suchego produktu:
- kJ/kcal: 1581/377
- białko: 17,2g
- węglowodany: 58,4g
- w tym cukry: 7,9
- tłuszcz: 8,0g
- z tego kwasy nasycone tłuszczowe: 0,7g
- sól: 2,6g
- błonnik pokarmowy: 1,8g
- składniki:
- ryż, mięso z kurczaka 15%, olej słonecznikowy, proszek pomidorowy, przyprawa, koncentrat białka serwatki, maltodekstryna, płatki pomidorowe, cebula, mąka ziemniaczana, skrobia modyfikowana, ekstrakt drożdżowy, pietruszka, imbir, papryka, sól, chilli w proszku, czosnek, pieprz, aromat naturalny. Mięso liofilizowane: 21g (odpowiada ok. 73g świeżego mięsa).
- przyrządzanie: wlać zagotowaną wodę do wysokości 8cm na skali (320ml) bezpośrednio do torebki i dobrze wymieszać. Zamknąć torebkę i odstawić na 8 minut.
- zawiera: laktozę, mleko, seler
Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
Jakie są zalety żywności liofilizowanej?
- produkty liofilizowane zachowują w ok. 90% kształt, barwę aromaty, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze
- proces liofilizacji likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne
- nie posiadając wody, produkt jest zabezpieczony przed niepożądanym rozwojem różnych rodzajów mikroflory, w efekcie jest "zakonserwowany bez użycia konserwantów"
- duża oszczędność wody i gazu
- okres przechowywania może wynosić nawet wiele lat
- Opinie klientów (0)
- Opis produktu