Liofilizat Kurczak Tikka Masala 150g Trek'n'Eat

     
Trek'n Eat 33202011
Produkt niedostępny!
Dostawa od 8,99
  • Opis produktu
Zapytaj o produkt

Na biwaku, w szczerym polu, w spartańskich warunkach nie jesteś zmuszony do spożywania konserw. Wystarczy odrobina gorącej wody by już po chwili delektować się pysznym, pełnowartościowym posiłkiem z drugą osobą. Kurczak Tikka Masala marki Trek'n Eat to liofizowane danie, które po połączeniu z wodą kilkakrotnie zwiększa swoją objętość. Danie jest doskonale przyprawione, dzięki czemu w mig zaspokoisz głód i szybko poprawi Ci się humor.

Dane techniczne:

  • waga netto: 150g
  • ilość wody: 320ml
  • gotowa potrawa: 470g
  • idealne kaloryczne pożywienie na wyprawę
  • średnia wartość odżywcza na 100g suchego produktu:
    • kJ/kcal: 1581/377
    • białko: 17,2g
    • węglowodany: 58,4g
      • w tym cukry: 7,9
    • tłuszcz: 8,0g
      • z tego kwasy nasycone tłuszczowe: 0,7g
    • sól: 2,6g
    • błonnik pokarmowy: 1,8g
  • składniki:
    • ryż, mięso z kurczaka 15%, olej słonecznikowy, proszek pomidorowy, przyprawa, koncentrat białka serwatki, maltodekstryna, płatki pomidorowe, cebula, mąka ziemniaczana, skrobia modyfikowana, ekstrakt drożdżowy, pietruszka, imbir, papryka, sól, chilli w proszku, czosnek, pieprz, aromat naturalny. Mięso liofilizowane: 21g (odpowiada ok. 73g świeżego mięsa).
  • przyrządzanie: wlać zagotowaną wodę do wysokości 8cm na skali (320ml) bezpośrednio do torebki i dobrze wymieszać. Zamknąć torebkę i odstawić na 8 minut.
  • zawiera: laktozę, mleko, seler

Co to jest liofilizacja?

Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.

Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.Co to jest liofilizacja?

Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.

Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.

Jakie są zalety żywności liofilizowanej?

  • produkty liofilizowane zachowują w ok. 90% kształt, barwę aromaty, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze
  • proces liofilizacji likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne
  • nie posiadając wody, produkt jest zabezpieczony przed niepożądanym rozwojem różnych rodzajów mikroflory, w efekcie jest "zakonserwowany bez użycia konserwantów"
  • duża oszczędność wody i gazu
  • okres przechowywania może wynosić nawet wiele lat
Zapytaj o produkt
  • Opinie klientów (0)
Masz ten produkt? Pomóż innym w wyborze