Liofilizat Krem cytrynowy 200g Trek'n'Eat
- Opis produktu
- Opinie klientów (0)
Z dala od cywilizacji, w chwili odpoczynku przygotuj sobie krem cytrynowy marki Trek'n'Eat i delektuj się smakowitym deserem, który poprawi Ci nastrój i pozytywnie nastroi na dalszą część wyprawy.
Dane techniczne:
- waga netto: 200g
- ilość wody: 350ml
- gotowa potrawa: 550ml
- średnia wartość odżywcza na 100g suchego produktu:
- kJ/kcal: 1835/439
- tłuszcz: 12,9g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 9,5g
- węglowodany: 73,7g
- w tym cukry: 56,8g
- błonnik pokarmowy: 1,6g
- białko: 3,3g
- sól: 1,0g
- składniki: cukier, syrop glukozowy, słodka serwatka w proszku, olej kokosowy uwodorniony, skrobia modyfikowana, odtłuszczone mleko w proszku, olej słonecznikowy, zakwaszacz: kwas cytrynowy, zagęszczacz: alginian sodu, guma guar, 1% soku cytrynowego w proszku, maltodekstryna, stabilizatory: difosfiran tetranu sodu, fosforan potasu, polifosforan sodu; regulator kwasowości: wodowęglan sodu, aromat, przyprawa
- przyrządzanie: wlać zimną wodę do wysokości 10cm na skali (350ml) bezpośrednio do torebki i dobrze wymieszać. Zamknąć torebkę i odstawić na 5 minut.
- alergeny: laktoza, mleko
Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
Jakie są zalety żywności liofilizowanej?
- produkty liofilizowane zachowują w ok. 90% kształt, barwę aromaty, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze
- proces liofilizacji likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne
- nie posiadając wody, produkt jest zabezpieczony przed niepożądanym rozwojem różnych rodzajów mikroflory, w efekcie jest "zakonserwowany bez użycia konserwantów"
- duża oszczędność wody i gazu
- okres przechowywania może wynosić nawet wiele lat
- Opinie klientów (0)
- Opis produktu