Liofilizat Gulasz ziemniaczany z prażoną cebulą 150g Trek'n Eat
- Opis produktu
- Opinie klientów
Gulasz ziemniaczany z prażoną cebulą 150g Trek'n Eat to pomysł na smaczny, zdrowy i pożywny posiłek podczas każdej wyprawy. Żywność liofilizowana sprawdzi się wszędzie tam, gdzie nie masz dostępu do kuchni. Jesteś na kempingu, w środku lasu? Nawet w takich miejscach przygotujesz obiad. Wystarczy, że wyposażysz się w liofilizat Trek'n Eat, który później zalejesz wodą.
Parametry:
- waga netto: 150g
- ilość wody do dodania: 490ml
- waga po przygotowaniu: 640g
- Składniki (100g):
- kalorie: 445 kcal
- białko: 19g
- tłuszcz: 23g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 11g
- węglowodany: 37g
- w tym cukier: 2,9g
-
błonnik: 8,8g
-
sól: 4,6g
- danie liofilizowane
- danie wegetariańskie
Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
Jakie są zalety żywności liofilizowanej?
- produkty liofilizowane zachowują w ok. 90% kształt, barwę aromaty, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze
- proces liofilizacji likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne
- nie posiadając wody, produkt jest zabezpieczony przed niepożądanym rozwojem różnych rodzajów mikroflory, w efekcie jest "zakonserwowany bez użycia konserwantów"
- duża oszczędność wody i gazu
- okres przechowywania może wynosić nawet wiele lat
- Opinie klientów
- Opis produktu