Liofilizat Gulasz irlandzki 160g Trek'n Eat
- Opis produktu
- Opinie klientów (0)
Dane techniczne:
- waga netto: 160g
- ilość porcji: 1 porcja
- ilość wody: 550ml
- gotowa potrawa: 730g
- idealne kaloryczne pożywienie na wyprawę
- produkt bezglutenowy
- średnia wartość odżywcza na 100g suchego produktu:
- kJ/kcal: 1587/380
- białko: 16g
- węglowodany: 46g
- tłuszcz: 13g
- składniki:
- 31% ziemniaki (kawałki, płatki), 12% jagnięcina (z antyutleniaczem: ekstraktem z rozmarynu), marchewka, kapusta, olej palmowy, cebula, maltodekstryna, przyprawy, czosnek, seler, sól, dekstroza, naturalny aromat, ekstrakt drożdżowy, por, laktoza, pietruszka. Ilość liofilizowanego mięsa: 19,2 g (odpowiednik około 77 g świeżego mięsa).
- przyrządzanie: wlać wrzącą wodę bezpośrednio do woreczka nie przekraczając zaznaczonej w nim linii (550 ml), zawartość dokładnie wymieszać, woreczek zamknąć i pozostawić przez 8 minut
- zawiera: seler, laktozę
Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
Jakie są zalety żywności liofilizowanej?
- produkty liofilizowane zachowują w ok. 90% kształt, barwę aromaty, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze
- proces liofilizacji likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne
- nie posiadając wody, produkt jest zabezpieczony przed niepożądanym rozwojem różnych rodzajów mikroflory, w efekcie jest "zakonserwowany bez użycia konserwantów"
- duża oszczędność wody i gazu
- okres przechowywania może wynosić nawet wiele lat
- Opinie klientów (0)
- Opis produktu