Liofilizat Gulasz delikatesowy z dziczyzny 170g Trek'n'Eat
- Opis produktu
- Opinie klientów (0)
Na biwaku, w szczerym polu, w spartańskich warunkach nie jesteś zmuszony do spożywania konserw. Wystarczy odrobina gorącej wody by już po chwili delektować się pysznym, pełnowartościowym posiłkiem z drugą osobą. Gulasz z dziczyzny marki Trek'n Eat to liofizowane danie, które po połączeniu z wodą kilkakrotnie zwiększa swoją objętość. Danie jest doskonale przyprawione, dzięki czemu w mig zaspokoisz głód i szybko poprawi Ci się humor.
Dane techniczne:
- waga netto: 170g
- ilość wody: 550ml
- gotowa potrawa: 720g
- idealne kaloryczne pożywienie na wyprawę
- średnia wartość odżywcza na 100g suchego produktu:
- kJ/kcal: 1600/380
- białko: 16,3g
- węglowodany: 55g
- w tym cukry: 8,0g
- tłuszcz: 9,8g
- z tego kwasy nasycone tłuszczowe: 5,6g
- sól: 4,8g
- błonnik pokarmowy: 5,8g
- składniki:
- makaron 50% (grysik pszenny, białko, jajka, sól), 9% mięso sarny (z przeciwutleniaczem; ekstrakt z rozmarynu), tłuszcz palmowy, maltodekstryna, cebula, sól spożywcza, skrobia, papryka, pomiadory, pieczarki, marchew, aromat (z pszenicą, jęczmieniem i selerem), laktoza, środek zakwaszający: kwas cytrynowy, borówki, brzeczka, przyprawy, cukier, ekstrakt z wołowiny, ekstrakt z drożdży, karmel, środek oddzielający: kwas krzemowy, środek zagęszczający: mączka guar, dziczyzna, aromat wędzarniczy, maliny, jeżyny. Mięso liofilizowane: 13,6g (odpowiada ok. 65g świeżego mięsa).
- przyrządzanie: wlać zagotowaną wodę do wysokości 8,5cm na skali (550ml) bezpośrednio do torebki i dobrze wymieszać. Zamknąć torebkę i odstawić na 5 minut.
- zawiera: jaja, gluten, laktoza, mleko, seler
Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.Co to jest liofilizacja?
Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.
Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
Jakie są zalety żywności liofilizowanej?
- produkty liofilizowane zachowują w ok. 90% kształt, barwę aromaty, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze
- proces liofilizacji likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne
- nie posiadając wody, produkt jest zabezpieczony przed niepożądanym rozwojem różnych rodzajów mikroflory, w efekcie jest "zakonserwowany bez użycia konserwantów"
- duża oszczędność wody i gazu
- okres przechowywania może wynosić nawet wiele lat
- Opinie klientów (0)
- Opis produktu