Liofilizat Danie myśliwskie z wołowiną i makaronem 160g Trek'n Eat

     
Trek'n Eat 8018564
Produkt niedostępny!
Dostawa od 8,99
  • Opis produktu
Zapytaj o produkt

Dane techniczne:

  • waga netto: 160g
  • ilość porcji: 1 porcja
  • ilość wody: 480ml
  • gotowa potrawa: 640g
  • idealne kaloryczne pożywienie na wyprawę
  • średnia wartość odżywcza na 100g suchego produktu:
    • kJ/kcal: 1677/399
    • białko: 16.8g
    • węglowodany: 56g
    • tłuszcz: 11.8g
  • składniki:
    • makaron [(50%), grysik pszenny, białko, sól], 9% wołowina, maltodekstryna, śmietana, skrobia, tłuszcz roślinny, aromat, pieczarki 2,5%, cebula, masło klarowane, pomidory, aromat (z pszenicą), sól spożywcza, pietruszka, glukoza, laktoza, środki zagęszczające: guma guar; syrop glukozowy w proszku, ekstrakt drożdżowy, przyprawy, środek rozdzielający: kwas krzemowy; kazeina, mięs liofilizowane: 15,4 g (odpowiada ok. 76,8 g świeżego mięsa)
  • przyrządzanie: wlać wrzącą wodę bezpośrednio do woreczka nie przekraczając zaznaczonej w nim linii (480 ml), zawartość dokładnie wymieszać, woreczek zamknąć i pozostawić przez 5 minut
  • zawiera: jaja, gluten, laktozę, mleko

Co to jest liofilizacja?

Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.

Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.Co to jest liofilizacja?

Liofilizacja jest to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. Sublimacja polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Potocznie mówiąc, w warunkach tych, następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody.

Ostatnim etapem procesu jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 - 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.

Jakie są zalety żywności liofilizowanej?

  • produkty liofilizowane zachowują w ok. 90% kształt, barwę aromaty, witaminy oraz wszystkie wartości odżywcze
  • proces liofilizacji likwiduje w większości zanieczyszczenia mikrobiologiczne
  • nie posiadając wody, produkt jest zabezpieczony przed niepożądanym rozwojem różnych rodzajów mikroflory, w efekcie jest "zakonserwowany bez użycia konserwantów"
  • duża oszczędność wody i gazu
  • okres przechowywania może wynosić nawet wiele lat
Zapytaj o produkt
  • Opinie klientów (0)
Masz ten produkt? Pomóż innym w wyborze